marți, 25 iunie 2013

Despre materie si antimaterie in experimentul LHCb de la CERN, Geneva

Cred ca sunt putini romani care sa nu fi auzit, inca, despre CERN, Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare, care a construit cel mai mare accelerator de particule din lume, intr-un tunel subteran cu o circumferinta de aproape 27 de km, in adancurile orasului Geneva.
In anul 1991 a fost semnat primul acord de cooperare intre CERN si Guvernul Romaniei. Incepand cu 1996, Romania participa la proiecte de cercetare care se desfasoara la cel mai mare accelerator de particule.
Cu prilejul Scolii de vara CERN, de Fizica Energiilor Inalte, din vara anului 2011, Rudolf Dieter Heuer - directorul general CERN, spunea ca sunt 13 tineri din Romanaia, cu studii postdoctorale, angajati permanent la CERN si inca aproape 100 de cercetatori colaboratori la cercetarile de acolo.
LHCb este un experiment conceput pentru a afla ce s-a intamplat imediat dupa explozia BIG Bang, ce fenomene s-au petrecut astfel incat Universul sa arate asa si nu altfel.
Se presupune ca in momentul Big Bang-ului s-a creat materie si antimaterie in egala masura, dar ceea ce s-a intamplat imediat dupa aceea a facut ca antimateria sa dispara, lasand loc la tot ceea ce vedem in jurul nostru, de la stele si galaxii pana la Pamantul nostru si viata de pe Terra.
Vorbim despre materie si antimaterie cu:

dr.fiz. Bogdan Popovici - IFIN HH, Dept. de Fizica Teoretica.
dr.fiz Mihai Straticiuc - IFIN HH, Dept. Fizica Nucleara Aplicata.
dr.fiz. Ion Burducea - IFIN HH, Dept. Fizica Nucleara Aplicata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu